Lifestyle

Len žiadny stres: rýchle a chutné vianočné pečivo

Možno nedokonalé, ale pripravené s láskou (Foto: Janka Grušková)
Možno nedokonalé, ale pripravené s láskou (Foto: Janka Grušková)

Určite ste už v poslednej dobe niekoľkokrát počuli otázku: „Máš už niečo napečené?“. Ja som ju za posledný mesiac počula veľakrát a stále som sa pri jej položení zhrozila, spomenula si na končiaci semester, testy, práce, skúšky a až potom na to, že Vianoce sú už pred dverami. Veru, tento predvianočný čas je pre nás študentov veľmi hektický a je náročné skĺbiť povinnosti v škole s domácimi povinnosťami. Ale ak ste ešte nič nenapiekli, nezúfajte a hlavne nestresujte, na vianočné pečivo máte ešte stále čas. Prinášam vám zopár tipov a receptov, ako vianočné vypekanie stihnúť rýchlo, nenáročne a hlavne chutne. 🙂

Tradičné netradičné linecké pečivo

Linecké pečivo je vhodné na každú príležitosť (Foto: Janka Grušková)
Linecké pečivo je vhodné na každú príležitosť (Foto: Janka Grušková)

Linecké pečivo patrí k tým najtradičnejším cukrovinkám, ktoré na Vianoce pečieme. Je chutné, ľahké a hlavne nenáročné na prípravu. Cesto si pripravíte zmiesením 140 gramov masla, 220 gramov hladkej múky, 70 gramov práškového cukru, 2 žĺtkov a vanilkového cukru. Potom ho necháte odpočinúť v chlade 30 minút, aby sa s ním lepšie pracovalo. Následne ho už len vyvaľkáte na pomúčenej doske a môžete vykrajovať rôzne tvary. Koláčiky pečte pri strednej teplote dozlata, nechajte ich vychladnúť a potom ich môžete zlepiť džemom alebo orieškovou pochúťkou. Ak sa vám ale tradičné linecké už  „zunovalo“ a radi by ste vyskúšali niečo nové, jednoducho vymeňte vanilkový cukor za citrónový a koláčiky dostanú iný nádych. 🙂

Kokosové pusinky

Kokosové pusinky sú pastvou aj pre oči (Foto: Janka Grušková)
Kokosové pusinky sú pastvou aj pre oči (Foto: Janka Grušková)

Ak sa vám pri príprave lineckých koláčikov zvýšili bielka, využijete ich pri kokosových pusinkách. Z bielkov si vyšľaháte tuhý sneh, podľa chuti ho osladíte práškovým cukrom (ja dávam menej cukru, aby neboli príliš presladené) a pridávate kokos dovtedy, kým sa z tejto „masy“ nedajú formovať rôzne tvary. Ak máte čas a chuť, môžete pomocou formičiek vytvárať rôzne tvary, ak nie, jednoducho urobíte malé guličky a dáte ich upiecť. Pečiete dovtedy, kým kokosové pusinky nedostanú nádych hnedej farby. Kokosové pusinky môžete poliať čokoládou a ľubovoľne ozdobiť. 🙂

Mäkké medovníčky raz, dva, tri

Medovníčky sú mäkké hneď po upečení (Foto: Janka Grušková)
Medovníčky sú mäkké hneď po upečení (Foto: Janka Grušková)

Ak ste medovníčky nestihli a máte strach, že do Vianoc nezmäknú, nič sa nedeje. Ak ich upečiete podľa tohto receptu, mäkké budú hneď po upečení a svojou vôňou vytvoria nádhernú vianočnú atmosféru. Medovníčky si pripravíte zmiesením 500 gramov hladkej múky, 120 gramov práškového cukru, 170 gramov margarínu, 120 gramov medu, dvoch vajíčok, 1 čajovej lyžičky sódy, štipky soli a perníkového korenia. Cesto vyvaľkáte a povykrajujete medovníčky, ktoré pred pečením potriete rozšľahaným vajíčkom. Medovníky upečiete a po vychladnutí ich môžete ozdobiť aj citrónovou polevou, ktorú si pripravíte zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy. Možno túto polevu poznáte pod názvom bielková poleva, avšak ak pridáte aj bielko, poleva po nejakom čase z medovníčkov odpadne.

Medvedie labky

Bez medvedích labiek si už nevieme predstaviť Vianoce (Foto: Janka Grušková)
Bez medvedích labiek si už nevieme predstaviť Vianoce (Foto: Janka Grušková)

Medvedie labky sú u nás doma vianočnou tradíciou. Ich výroba je taktiež veľmi jednoduchá, z 300 gramov hladkej múky, 250 gramov zmäknutého masla, 150 gramov práškového cukru, 150 gramov mletých orechov a 30 gramov kakaa vypracujete cesto, do ktorého potom zamiešate koreniny, teda jednu čajovú lyžičku škorice, 3 kusy rozdrvených klinčekov a citrónovú kôru. Lepkavé cesto dáte na 15 minút do chladničky a potom plníte do vymastených formičiek na medvedie labky. Ak ich nemáte, nemusíte hneď utekať do obchodu, pri troche šťastia ich nájdete aj v komore u starej mamy. Naplnené formičky poukladáte na plech a upečiete pri strednej teplote. Môžete ich poliať čokoládou a ľubovoľne ozdobiť (ja na ne kreslím citrónovou polevou pazúriky 😀 ).

Ovocné rezy pre čokoholikov

Ku vianočnému pečeniu patria aj jablká (Foto: Janka Grušková)
Ku vianočnému pečeniu patria aj jablká (Foto: Janka Grušková)

Aby ste ma neobvinili, že som pre vás pripravila len vysokokalorické sladkosti, na záver vám ponúkam aj koláčik s jablkami a tmavou čokoládou. Jeho príprava je veľmi jednoduchá: vo vodnom kúpeli rozpustíte 250 gramov masla, 200 gramov kvalitnej horkej čokolády a 200 gramov kryštálového cukru, miešate dovtedy, kým sa všetky suroviny spoja. Potom primiešate 4 vajcia a 180 gramov polohrubej múky. Do cesta pridáte nakrájané kúsky ovocia, ja pridávam 2 jablká a hrušku, ale výber ovocia je len na vás. Cesto vylejete na vymastený a múkou vysypaný plech a pečiete pri teplote 180 stupňov. Či je koláčik upečený, zistíte tak, že do neho pichnete špáradlo. Upečený koláčik môžete poliať čokoládovou polevou, ale ja ho iba posypem práškovým cukrom, aby tej čokolády nebolo až príliš. 🙂

Verím, že som vás niektorým z týchto receptov inšpirovala a ak sa ho rozhodnete aj pripraviť, budem sa tešiť, ak nám do komentára pridáte fotografiu. Nebojte sa pečenia a hlavne nezabudnite do každého receptu pridať lásku a vynechať slovo stres. Veď Vianoce sú predsa sviatky lásky a pokoja. Tak šťastné, veselé, čokoládové a sladké želám! 🙂

 

Janka Grušková

Študentka mediálnych štúdií, milovníčka rockovej hudby a dobrých kníh. Vášnivá fotografka, ktorej snom je odísť na sever Európy a stať sa spisovateľkou. Vo voľnom čase rada vymýšľa nové recepty a pečie, taktiež sa venuje hand made tvorbe.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *