Lifestyle

Tradične netradičné vianočné pralinky

Jednoduché a voňavé pralinky na vianočnom stole nesmú chýbať (Foto: Lenka Novotná)
Jednoduché a voňavé pralinky na vianočnom stole nesmú chýbať (Foto: Lenka Novotná)

Maratón vianočného pečenia sa pomaly chýli ku koncu. Všetky škatule, dózy, prútené košíky i taniere u vás doma sú už určite plné koláčikov od výmyslu sveta. Vanilkové rožteky, medovníky, najrôznejšie vykrajované koláčiky so škoricou, orieškami aj čokoládou už rozvoniavajú na celý dom a lákajú samozvaných domácich ochutnávačov. Vianoce sú naozaj už takmer tu.

Aj keď mám hotové už takmer všetky druhy vianočného pečiva, každý rok k nim pridám čokobodku na záver – pralinky. Len tak, ku káve, k čaju, na zobnutie k Popoluške. Tento recept som našla, keď som mala asi sedemnásť rokov. Bolo to pred Vianocami, doma sme už mali všetko napečené, tak som si povedala, že aj keď ich bude len zopár a ktovie, či sa vôbec vydaria, vyskúšam ich. Za pokus to stálo, pojedli sa ako prvé. 🙂 A odvtedy z nich každoročne robím dvojnásobné množstvo.

Vianočné rumové pralinky

Budete potrebovať:

  • 150 g hladkej múky,
  • 3 vajíčka,
  • 150 g kryštálového cukru,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 60 ml vody,
  • 70 ml rumu,
  • ½ fľaštičky rumovej arómy,
  • 50 g práškového cukru,
  • ½ balíčka čokoládovej polevy alebo ½ tabuľky roztopenej horkej čokolády (asi 50 g),
  • 250 g horkej čokolády na ozdobu.

Na prípravu praliniek si najprv urobte jednoduché piškótové cesto. Začnite tým, že vyšľaháte celé vajíčka s kryštálovým aj vanilkovým cukrom mixérom na najvyššom stupni do bledej nadýchanej zmesi (trvá to asi 7 minút). Potom do zmesi preosejte hladkú múku a všetko spolu zľahka zmiešajte. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rozohriatej rúre na 200 ˚C približne 12 minút. Upečené piškótové cesto ešte zahorúca preklopte na iný plech tak, aby ste mali papier, na ktorom ste cesto piekli, navrchu. Papier jemne navlhčite a opatrne stiahnite z cesta. Ak by totiž vychladol spolu s cestom, už by ste ho tak ľahko neodlepili. Vychladnuté piškótové cesto nakrájajte na menšie kocky a vložte do misy. Pridajte k nim vodu, rum, rumovú arómu, práškový cukor a roztopenú polevu alebo čokoládu. Na mixér nasaďte metličky na miesenie a mixujte dovtedy, kým vám nevznikne jednotná čokoládovo-rumová hmota. Z nej potom vytvarujte guľôčky, približne vo veľkosti vlašského orecha. Keď budú všetky hotové (z tohto množstva surovín ich bude asi 24), nechajte ich nachvíľu stuhnúť a medzitým si roztopte asi 125 g čokolády. Zvyšných 125 g nastrúhajte najemno. Hotové pralinky obaľte najprv v roztopenej a následne aj v strúhanej čokoláde.

Želám vám krásne, pokojné a sladké Vianoce plné lásky. 🙂

Pralinky môžete obaliť v strúhanej čokoláde alebo v kakau (Foto: Lenka Novotná)
Hotové pralinky môžete obaliť v strúhanej čokoláde alebo v kakau (Foto: Lenka Novotná)

 

Lenka Novotná

Som študentkou mediálnych štúdií, milovníčkou hudby, autobiografií a francúzskej kultúry. Okrem toho mám rada vôňu čerstvo upečených domácich koláčikov. Ak ste sa teda práve začítali do článkov na stránke Unipo Press, verte, že najlepšie sa vám bude čítať vtedy, keď si k šálke kávy alebo čaju vychutnáte aj niektorú z mojich sladkých dobrôt. ;)

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *