Spravodajstvo

Fotoreportáž: „Erasmáci“ počas Welcome Dinner ochutnali tradičné slovenské jedlá

ESN pripravilo pre zahraničných študentov Welcome Dinner (Foto: Dominika Grošková)
ESN pripravilo pre zahraničných študentov Welcome Dinner (Foto: Dominika Grošková)

Nový akademický rok víta nielen „domácich“ študentov univerzity, ale aj zahraničných, ktorí sa rozhodli študovať na Prešovskej univerzite prostredníctvom programu Erasmus. Študentská organizácia Erasmus Student Network (ESN) pripravila v pondelok 25. septembra pre „erasmákov“ uvítaciu večeru v školskej jedálni. Podávali sa tradičné slovenské jedlá ako halušky či bryndzové pirohy.

Študentské zoskupenie ESN každý rok pripravuje uvítaciu večeru Welcome Dinner, ktorá je určená pre nových zahraničných študentov. Vďaka tomuto podujatiu „erasmáci“ spoznajú časť slovenskej kultúry, zvyky a tradičné jedlá. Navyše sa môžu zoznámiť s ďalšími študentmi z rôznych krajín, ktorí sa tiež rozhodli študovať na Prešovskej univerzite. „Ide vlastne o predstavenie slovenskej kultúry, študenti majú možnosť ochutnať typické slovenské jedlá a lepšie sa medzi sebou spoznať,“ informovala o charaktere akcie prezidentka prešovského ESN Ivana Vavreková. Podávali sa jedlá ako bryndzové halušky, tatarčané pirohy či cesnakovo-škvarkové pagáče.

Cieľom ESN je najmä pomáhať zahraničným študentom adaptovať sa a začleniť v novom prostredí. „Pre prichádzajúcich zahraničných študentov sa snažíme byť takými menšími rodinami. Pomáhame im najmä zorientovať sa, pretože Slovensko je krajina, kde angličtina nie je až tak zaužívaným jazykom, hlavne u tých starších generácií,“ povedala o práci členov organizácie Ivana Vavreková.  

Slovensko je pre zahraničných študentov lákavou krajinou

Ako chutili zahraničným študentom halušky či pirohy? „Už som stihla ochutnať viacero slovenských jedál, avšak aj jedlá, ktoré sa tu podávali, mi veľmi chutili,“ pochválila slovenskú kuchyňu nórska študentka pedagogiky Ina. O Slovensku počula len pozitívne ohlasy. „Minulý rok tu bolo viacero študentov z mojej univerzity a mnohí si chválili nielen Prešovskú univerzitu, ale aj mesto vo všeobecnosti.“

Ina, Nórsko (Foto: Dominika Grošková)
Ina, Nórsko (Foto: Dominika Grošková)

Rovnako aj Anil, ktorý pochádza z Turecka, si pochutnal na slovenských špecialitách. „Je to síce niečo iné, ako sme zvyknutí doma v Turecku, ale chutilo to veľmi dobre.“ Slovensko si pre svoj pobyt vybral z viacerých dôvodov: „Pobyt na Slovensku je lacnejší ako v iných krajinách Európy. Po ďalšie, máte tu krásne ženy. A taktiež som počul, že štúdium nie ja až také náročné.“

Išlo o prvé podujatie, ktoré ESN pripravilo pre tohtoročných Erasmus študentov. Nasledovať budú ďalšie akcie, ako napríklad národné večery, počas ktorých sa predstavia jednotlivé krajiny.  Taktiež sa pripravujú dobrovoľnícke aktivity realizované formou zbierky oblečenia a jedla na charitu, darovania krvi či chodenia vo so psami.

 

Dominika Grošková

Legenda hovorí, že sa dokáže premeniť z Evil Queen na SnowWhite - záleží od množstva kofeínu v krvi. Miluje kvety, kávu, bylinkové čaje a všetky knihy na svete, no najviac sa jej zrýchli tep pri severských kriminálkach. Taktiež zbožňuje predstavu, že jedného dňa svoju milovanú Škandináviu aj navštívi. U ľudí nenávidí aroganciu a nedostatok sebareflexie.

Komentovať

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *